Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaiseen kuuluu laskiais-sunnuntai, kaksi päivää myöhemmin oleva laskiaistiistai sekä tuhkakeskiviikko. Laskiaisen jälkeen "laskeudutaan" 40 päivän paastoon joka loppuu pääsiäisenä.
Laskiaispullat

20-24 kpl
Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
950 g vehnäjauhoja
200 g leivontamargariinia tai voita
Voiteluun:
1 kananmuna
Pinnalle:
raesokeria tai mantelilastuja
Täyte:
4 dl kuohukermaa
3-4 rkl sokeria
Mantelimassa:
125 g mantelijauhetta
100 g tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
(1-2 tl punssia)
tai
400 g mansikkahilloa
Pullataikina: Lämmitä maito 40°. Lisää hiiva, suola, sokeri ja jauhettu kardemumma. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita voimakkaasti. Lisää pehmeä tai sulatettu rasva ja loput jauhot. Alusta kimmoisa taikina.
Peitä kulho ja kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja pyörittele se pulliksi.
Laita pullat leivinpaperoiduille pelleille, peitä ja kohota. Voitele kohonneet pullat kananmunalla, jonka rakenne on vispattu rikki.
Ripottele raesokeria tai mantelilastuja pinnalle. Paista uunissa 200° 12-15 minuuttia.
Pullien täyttäminen: Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Laita vaahto tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin.
Sekoita mantelijauheesta, tomusokerista ja valkuaisesta pehmeä, muotoiltava massa. Jos massa tuntuu liian kiinteältä lisää valkuaista.(mausta punssilla.)
Halkaise jäähtyneet pullat. Pursota leikkauspinnoille kermavaahtorenkaat ja täytä keskiosa mantelimassalla tai mansikkahillolla. Laita kannet päälle. Nauti hyvän kahvin tai kaakaon kanssa.
Lähde: Elanto 2/2001
http://www.herkut.net/resepti.php?id=497
|