Tuoteryhmät
Info Lisää »

Kansainvälinen työläisten juhlapäivä

18.03.2008


(Helsingin Ullanlinnanmäki vappuna)

Vappu (valpurinpäivä, valpuri) on vuosittain 1. toukokuuta vietettävä kansainvälinen juhlapäivä ja Suomessa yleinen vapaapäivä. Se on erityisesti alkavan kevään, ylioppilaiden ja kansainvälinen työväen juhlapäivä (ranskaksi Fête du Travail).

Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneen baijerilaisen abbedissa Valburgin mukaan. Vappua on juhlittu keskiajalta lähtien (myös Suomessa) 1. toukokuuta, joka on Valburgin pyhimykseksi julistamisen päivä. Kyseessä on yksi monista osittain synkretistisistä, osittain katolisen kirkon puolelta ovelasti mietitystä juhlapäivästä: nimi on helppo yhdistää pakanalliseen hedelmällisyyden jumalattareen Waldborgaan, jota kevään pakanallisissa juhlissa on kunnioitettu. Valpurinyö (saksaksi Walpurgisnacht) on siten kristinuskoa edeltävältä ajalta periytyvä juhla. Noitien lentäminen sapattiinsa valpurinyönä lienee perua yleisestä pakanallisten juhlien demonisoimisesta. Valpurin yötä tai Beltanea vietettiin aikoinaan liki yleismaailmallisesti kevään hedelmällisyyden juhlana.

Vanhoihin suomalaisiin vappuperinteisiin on liittynyt monenlaisia uskomuksia, jotka ennustivat tulevaa kesää. Kirkolliset ohjeet kielsivät tekemästä työtä – oli esimerkiksi kielto kalastaa – mutta kansan parissa liikkui myös kehotuksia esimerkiksi kylvöihin juuri vappuna ja päästämään lehmät ja lampaat ulos laitumelle riippumatta siitä, millainen sää vallitsee.

Vappu juhlapäivänä on tullut Suomeen Ruotsista. Vapun juhlinnan ylioppilaiden päivänä toivat Suomeen Lundin yliopistolla juhlineet suomalaisylioppilaat eräiden tietojen mukaan 1865. 1870-luvulla perinne yleistyi Suomessa. Jo sitä ennen tiedetään Turun Akatemian perinteisesti juhlistaneen kevättä laululla ja keisarin kiellettyä vanhat vappujuhlat Helsingin ylioppilaat jatkoivat perinnettä kokoontuen vuosittain toukokuun 1. päivänä nykyiseen Kaisaniemeen juhlistamaan Catharina (Kaisa) Wahllundin syntymäpäivää. Nykyisin Kaisaniemessä kokoontuvat vapunpäivänä lähinnä ruotsinkieliset ylioppilaat.

Vuonna 1944 Suomessa säädettiin nykyisin voimassa oleva laki vapunpäivän järjestämisestä työntekijoiden vapaapäiväksi eräissä tapauksissa. Jo sitä ennen päivä oli kuitenkin käytännössä ollut monilla työpaikoilla ja mm. kouluissa vapaapäivä.

Tässä artikkelissa käytetään materiaalia Wikipedian artikkelista ”Vappu”, joka on saatavissa osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Vappu.



Ohessa osoitteesta http://koti.mbnet.fi/anniina/reseptit/vappusima.html löytynyt vappusiman ohje.
Joitain siman valmistukseen tarvittavia aineita löytyy myös Suomikaupasta! Fariinisokeri & Hiiva,
tai tilaa meiltä valmista Marlin perinteistä vappusimaa!

Tarvikkeet
 
puhdas kannellinen 10 l ämpäri tai hanallinen juomavesikanisteri
suuri kattila tai vedenkeitin
suppilo
sitruspuserrin
tiiviitä, paineenkestäviä pulloja (vanhanajan patenttikorkillinen limsapullo on erinomainen)
 
Ainekset
 
n. 8 l vettä
500 g sokeria
500 g fariinisokeria
4 sitruunaa
1/8-1/4 tl hiivaa
(rusinoita)

"Aloita siman teko hyvissä ajoin ennen kuin sen on tarkoitus olla valmista, n. viikko on yleensä tarpeeksi.

  1. Keitä osa vedestä kattilassa tai vedenkeittimellä kiehuvan kuumaksi.
  2. Kaada kuuma vesi valmistusastiaan ja sekoita siihen sokeri ja fariinisokeri.
  3. Lisää loput vedestä kylmänä tai keitettynä, tarpeen mukaan. Nesteen loppulämpötilan on oltava kädenlämpöistä (tuorehiivalle) tai hieman lämpimämpää (kuivahiivalle).
  4. Puserra sitruunat ja poista hedelmälihan seasta siemenet. Sekoita sitruunamehu ja hedelmäliha siman joukkoon.
  5. Lisää lopuksi hiiva.
  6. Anna käydä kannella kevyesti peitetyssä valmistusastiassa huoneenlämmössä vuorokauden ajan.
  7. Sekoita sima hyvin ja pullota siivilän läpi. Laita jokaisen pullon pohjalle n. 1 tl sokeria ja laita lopuksi pulloihin muutama rusina, jos haluat simaan sellaisia laittaa.
  8. Anna käydä tiiviisti suljetuissa pulloissa huoneenlämmössä 1-3 vrk.
  9. Jäähdytä jääkaapissa tarjoilulämpöiseksi, ja kupliva juomasi on valmista tarjottavaksi!

Jos simasi ei millään tahdo valmistua vaan maistuu aina vaan vesi/sokeri/hiivaseokselta, älä luovuta. Joskus sima on todella "hidasta" ja voi vaatia pidemmänkin käyttämisajan. Ota pullot muutamaksi päiväksi takaisin huoneenlämpöön tekeytymään."

« Takaisin
RSS
RSSNyt voit lukea Suomikauppa.fi ajankohtaisia uutisia myös suoraan uutistenlukijassasi lisäämällä sinne Suomikauppa.fi RSS syötteen.
Kirjaudu sisään


Ostoskori
Ostoskorisi on tyhjä
Tarjoukset Lisää »
Kross, Jaan: Keisarin hullu Kross, Jaan: Keisarin hullu
7,97€
2,20€
Uutuudet Lisää »
Fazer Street Food Wrap 7kpl / 315g Fazer Street Food Wrap 7kpl / 315g
3,90€
Tuotearviot Lisää »
Taffel - Dippikastike - Valkosipuli 13g Taffel - Dippikastike - Valkosipuli 13g
tää on paras!
5 / 5