Left Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä

Saattaisit pitää myös
5,90€
21,10€
Suomalainen Juhannus: Kesäyön taikaa ja perinteitä

Suomalainen Juhannus: Kesäyön taikaa ja perinteitä

Juhannus, joka tunnetaan myös nimellä keskikesän juhla, on yksi Suomen rakastetuimmista juhlista. Tämä artikkeli tutustuttaa sinut juhannuksen viettoon, esittelee suomalaisia juhannusperinteitä, ja tarjoaa vinkkejä siihen miten luoda täydellinen juhannustunnelma kotona tai mökillä.

Juhannuksen historia

Juhannus on vanha juhla, joka juontaa juurensa sekä kristillisistä että pakanallisista perinteistä. Alun perin juhla oli omistettu kesäpäivänseisaukselle, ja se on ajan myötä yhdistetty Johannes Kastajan syntymäpäivään. 

Juhannusperinteet Suomessa

Suomalainen juhannus on täynnä erilaisia perinteitä, joista monet liittyvät luonnon ja kesän juhlistamiseen. Kokot, saunominen, veneily ja juhannustaiat ovat olennainen osa juhlaa. Perinteissä on myös alueellisia eroja, Etelä-Suomessa Juhannusta saatetaan juhlistaa koristellun salon ympärillä. Kukkaseppeleitä taas käytetään eri puolilla Suomea. 

Juhannusruoka: Herkut kesäpöytään

Juhannuspöytä on täynnä sesongin herkkuja. Tarjolla on usein grilliruokaa, uusia perunoita, silliä ja muita kesän makuja.

Juhannuksen suosituimpia herkkuja on grillimakkara, jota nautitaan usein sinapin kanssa. Makkara on monille olennainen osa juhannusjuhlintaa, ja sitä paistetaan yleensä grillissä. Suomalainen juhannuspöytä ei ole täydellinen ilman keitettyjä uusia perunoita, jotka tarjoillaan yleensä voin ja tillin kera. Uusien perunoiden maku on kevyt ja ne sopivat hyvin kesän keveään ruokavalioon.

Silli- ja graavikalat ovat perinteisiä juhannusherkkuja, jotka maistuvat erityisen hyvin uusien perunoiden kanssa. Tuoreet mansikat ovat keskeinen osa juhannusjuhlaa. Ne tarjoillaan usein sellaisenaan, mansikkakakussa tai kermaan dipattuina. Mansikat symboloivat kesän alkua ja niiden makeus tuo täydellisen loppusilauksen juhannusaterialle.

Juhannus kaupungissa vs. mökillä

Monet suomalaiset viettävät juhannuksen mieluiten omalla mökillä omassa rauhassa, mutta juhlaa vietetään myös kaupungeissa. Nykyisin kaupungeissa järjestetään juhannustansseja tai muita yhdistäviä juhlia. Mutta jos satut johonkin Suomen isoimmista kaupungeista Juhannuksen aikaan, huomaat että kadut tuntuvat autioilta.